Prevzem gasilskega vozila GVM-1

V soboto, 5. oktobra 2013, je v Čušperku potekala slovesnost s prevzemom novega moštvenega vozila GVM-1.

Slovesnost se je pričela s sveto mašo v kapelici, za tem pa smo se sprva sprehodili skozi zgodovino društva, nato pa so zbrane pozdravili in nagovorili poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Čušperk Božidar Perko, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec in župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič. Nagovorom in lepim željam je sledila slovesna predaja ključev novega vozila, vozilo pa je nato tamkajšnji župnik Janez Kebe tudi blagoslovil.

Za vsako dobro opravljeno delo je potrebno imeti znanje in dobro orodje. To velja tudi za gašenje požarov. S prevzemom novega moštvenega vozila GVM-1 se je tako izpolnila dolgoletna želja čušperskih gasilcev.

Slovesnost ob prevzemu novega vozila v PGD Čušperk je bila tudi priložnost, da se ozremo v zgodovino pridobitev dosedanjih vozil. Želja po nabavi nove črpalke in avtomobila je prišla močneje do izraza po dograditvi gasilskega doma, odločitev o nakupu pa je dozorela leta 1973, ko je stekla široko zastavljena akcija zbiranja denarnih sredstev. Večmesečno zbiranje sredstev je obrodilo sadove in tako je društvo v juliju istega leta prevzelo novo vozilo Zastava 850 ter tudi motorno črpalko Sora. Vozilo je bilo manjše izvedbe, namenjeno predvsem prevozu oseb. Z izdelavo sani za motorno črpalko ter nakupom prtljažnika za na streho pa so pridobili uporabno operativno vozilo.

Novo orodno vozilo Lada Niva, ki predvsem pri prevozu na tekmovališče za vaje desetin še vedno služi svojemu namenu, je društvo pridobilo v letu 1990, v letu 2007 pa še vozilo Iveco Daily. Vozilo Iveco Daily se je v tem času izkazalo kot zelo uporabno za prevoz moštva, gašenje začetnih požarov in kot vozilo, ki ima možnost črpanja vode iz zunanjih virov.

Novo težko pričakovano vozilo Peugeot Boxer 30 HDi je bilo naročeno v maju 2012. Dobava in prevzem vozila sta bila opravljena v prvih dneh istega leta, vozilo pa je bilo nato potrebno še nadgraditi. Vozilo z nadgradnjo je bilo društvu predano januarja 2013. Sledili so meseci testiranja vozila in v teh mesecih so v društvu spoznali, da so se pravilno odločili, tako glede nabora moči motorja, same prostornosti vozila kot tudi vizualne podobe vozila.

Poveljnik PGD Čušperk Božidar Perko se je ob tej priložnosti v imenu predsednika PGD Čušperk Jožeta Severja zahvalil vsem krajanom in krajankam, ki so s svojim prostovoljnim delom moralno in fizično podprli razvoj gasilstva v Čušperku, posebna zahvala gre tudi Gasilski zvezi Grosuplje. To je dan praznovanja in veselja, je še dejal.

Ob novi pridobitvi je gasilkam in gasilcem iskreno čestital predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec in povedal, da gre za moštveno vozilo, ki je namenjeno predvsem za prevoz moštva oziroma tekmovalnih enot, PGD Čušperk pa si takšno vozilo gotovo zasluži. V Čušperku je skoraj vsak drugi član družine gasilec, med mladimi so gasilci vsi. PGD Čušperk je lahko vsem za vzgled tudi v tekmovalnih enotah, dosega namreč najvišja mesta tako na občinski kot tudi na republiški ravni.

Iskrene čestitke ob novi pridobitvi pa je gasilkam in gasilcem PGD Čušperk izrekel tudi župan dr. Peter Verlič in jim zaželel, da jim bo vozilo dobro služilo. (članek povzet po www.grosuplje.si)

Comments are closed.