Gasilska mladinska olimpijada 2011

V nedeljo, 17. julija, se je v Kočevju začela 18. gasilska mladinska olimpijada, ki je trajala do nedelje, 24. julija 2011. Na olimpijadi je sodelovalo 40 enot mladink in mladincev iz 20 držav, kar pomeni navzočnost več kot 400 mladih tekmovalk in tekmovalcev, ki so v našo državo prispeli v spremstvu mentorjev, sodnikov ter navijačev.

V ponedeljek, 18. julija 2011, je bila ob 19. uri v Kočevju uradna otvoritev 18. mladinske gasilske olimpijade. Številne prisotne so najprej nagovorili Jos Tholl, predsednik Mladinske komisije CTIF, dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje in Anton Koren, predsednik Gasilske zveze Slovenije. Dr. Danilo Türk, predsednik države in častni pokrovitelj olimpijade, je pozdravil pisano množico na Mestni ploščadi preko velikega video zaslona, Walter Egger, predsednik mednarodne gasislke organizacije CTIF, pa je po prižigu olimpijskega ognja 18. mladinsko gasilsko olimpijado uradno odprl.

Program tekmovanja

  • V torek, 19. julija, so mladi pridno pričeli s treningi.
  • V četrtek, 21. julija se je od 8. ure zjutraj pa do 13. ure odvijalo mednarodno tekmovanje v gasilskih vajah. Od 16. pa do 19. ure pa so se mladi preizkusili še v spretnostnih športnih igrah.
  • Za udeležence olimpijade je bil v petek, 22.julija organiziran izlet v Postojnsko jamo, zvečer pa je bila na Mestni ploščadi v Kočevju velika poslovilna zabava s predstavitvijo narodov. Za sproščen zaključek so poskrbeli Čuki in na noge, poleg mladih olimpijcev in njihovih spremeljevalcev, dvignili tudi številne obiskovalce, ki se jih je na Mestnem trgu kar trlo.
  • V soboto, 23.julija je sledil še uraden zaključek olimpijade. Ob 19. uri se je na glavnem stadionu s svečanim zaključkom uradno zaključila 18. olimpijska mladinska olimpijada.

    Rezultati:
    Končni vrstni red najboljših:

      Mladinke
      1. PGD Pameče-Troblje (Slovenija) 1064,56 točk
      2. PGD Zbilje (Slovenija) 1062,95 točk
      3. DVD Josipdol (Hrvaška) 1060,11 točk
      4. SDH Piskova Lhota (Češka Republika) 1055,80 točk
      5. ZŠ Šunava (Slovaška) 1050,27 točk
      Mladinci:
      1. SDH Chlumec nad Cidlinou (Češka Republika) 1076,16 točk
      2. PGD Pameče-Troblje (Slovenija) 1076,07 točk
      3. FF Winden-Windegg (Avstrija) 1072,79 točk
      4. FF Tragwein (Avstrija) 1072,51 točk
      5. ZS Spiška Nova Ves (Slovaška) 1070,75 točk

    Nekaj video utrinkov s športnih iger

    Na olimpijadi tudi PGD Čušperk
    Olipijskega hrušča se je udeležil na nek način tudi del našega društva. Gasilska zveza je namreč v preteklem mesecu razpisala nekaj prostih mest za pomočnika sodnikov pri športnih igrah. V našem društvu se je tej priložnosti odzvalo kar nekaj članov. Tako so v četrtkek v Kočevje odšli Anja, Klavdija, Klemen, Jernej, Jože ter Božidar. Sodnikom so bili v veliko pomoč. Pa tudi veliko novega s področja samega tekmovanja in iger so izvedeli. Še enkrat čestitke za udeležbo ter pomoč ob tem velikem dogodku za Slovenijo.

    Fotourtinki z olimpijade

    Prepričani smo, da so vsi slovenski gasilci ter drugi posamezniki in organizacije prispevali k temu, da bodo udeleženci odnesli iz Slovenije nepozabne spomine.

    Naslednjo olimpijado bo gostila Francija in sicer leta 2013 v Mulhousu.

    Comments are closed.